West Highland White Terriër

Westie is een afkorting van de naam van het ras West Highland White Terriër

De westie komt oorspronkelijk uit Schotland en werd vroeger vooral voor de jacht gebruikt.  Ook werden ze gebruikt om o.a. vossen, otters, dassen en ratten bij de boerderijen vandaan te houden.

De westie is een echte gezinshond, blaakt van het zelfvertrouwen, is niet zo snel ergens van onder de indruk, is levendig, speels, waaks, aanhankelijk, slim en vindingrijk, maar ook zelfstandig, eigenwijs en beschikt over een groot doorzettingsvermogen Het vrolijke karakter van de westie betekent niet dat hij alles dan ook maar mag. Soms is corrigeren nodig, maar de westie kan erg volhardend zijn als het om ondeugende streken gaat, wees als baasje altijd consequent en laat u niet overhalen door zijn guitige uitstraling Westies zijn prima speelkameraadjes voor kinderen en kunnen over het algemeen goed opschieten met andere honden. Met katten kan dat weer een heel ander verhaal zijn Westies zijn dol op stoeien, ravotten en spelen met een bal. Ze hebben veel beweging nodig en graven graag, ze gaan graag op eigen houtje de omgeving verkennen, een omheinde tuin is aan te bevelen

De westie is stevig en compact gebouwd, met een rechte, sterke rug. Hij straalt, ondanks zijn formaat, een combinatie van kracht, behendigheid en eigenwaarde uit. Hij maakt een robuuste, sportieve indruk en heeft een ondeugende, olijke uitstraling. De bovenvacht is hard, zonder krul en ca. 5 cm. lang. De ondervacht lijkt op bont en is kort, zacht en dicht. Een open beharing is zeer ongewenst. De kleur is wit met twee zwarte ogen (waar je in kunt verdrinken) en een pikzwart neusje. De schofthoogte van de westie ligt tussen de 25 en 30 cm. Het gewicht kan variëren van 7 tot 10 kilo.